NECO

NECO Marketing Answers 2022 3rd August 2022 [Theory & Objectives]

NECO FuHow To Prepare And Pass NECO In One Sitting 2022rther Mathematics Answers 2022
Wisdom Chimaobi admin
Are You Looking for NECO Marketing Answers 2022 in this post am going to share with you NECO Marketing Answers 2022 make sure you read this article to the end, and don’t forget to share it on social media. A lot of people will collect money to publish the NECO Marketing Answers 2022 3rd August 2022but our answers will be published here free of charge except for those who wish to have answers sent to them charges may apply to follow the guide.

Could it be said that you are a Neco Candidate for 2022? then, at this point, underneath is the finished NECO Marketing Answers 2022 that you have been looking for. The fascinating piece of this is well-formatted charts of the relative multitude of examples to make it simple for you to  Identify them all.

NECO Marketing Answers 2022 & NECO Marketing Answers 2022 NECO Marketing Answers 2022 /2023 Neco EXPO ON NECO Marketing Answers 2022 /2023, NECO Marketing Answers 2022 , questions and answers NECO Marketing Answers 2022 /2023 Expo/Runs.

SEE ALSO:NECO Animal Husbandry Practical Answers 2022

Answers Loading………………….

==============================

Questions And Answers Are conveyed 30 minutes before exams

==============================

SEE ALSO: NECO Animal Husbandry Answers 2022 [Theory & Objectives]

ANNOUNCEMENT:

If you subscribe to these Answers, then you are to get assistance Immediately after your payment is been confirmed

Answers Loading………………….

WARNNING: Do Not Try To Call Any Number Provided Here You Can Only Whatsapp Or Test Us .

Send the following details:

  • Your Mtn Card
  • Your Subject Name
  • Your Phone Number

NECO Marketing Answers 2022 3rd August 2022 /2023 Expo Solution is Currently Available, Subscribe Now to Get Your Answers. Send #1000 for WhatsApp, 800 for the pin, and 1,500 for Direct SMS All Recharge Card Is to be sent to my school goodies No: 08163583415 through Sms Answers will be sent to you a few minutes before your exam time Thank You.

Direct to SMS: This is a way of getting your Question and answers through SMS 5 hours before the commencement of the examination… The cost is just #1000 Mtn Card to
WhatsApp Mode: This is a way of getting your questions and answers through your WhatsApp 5 hours before the commencement of the examination… The cost is just #800 Mtn Card to
Pin/Password:  #600 Mtn Card.

Assuming you really want us to assist you with more refreshed data brilliantly about NECO Marketing Answers 2022 benevolently furnish us with your telephone number and email address in the remark box underneath. Likewise, go ahead and pose any inquiries relating to this aids.

 NOTE : the above Answers is not the real NECO Marketing Answers 2022 rather they Are Likely Practice questions and Answers 2022.

NECO Marketing Answers 2022

NECO Marketing Objective Questions for 2022
1. When a salesperson ensures safe delivery of goods and creates close relationship with the buyer, he is at ———–stage of selling skill.

A. closing the sale

B. follow-up

C. handling objections

D. pre-approach

E. presentation

See also: Neco Commerce Answers 2022 28th July 2022

2. Mr. Uche Okoro is contemplating buying a Toyota Prado or Honda Pilot car. At which stage of consumer decision process is he?

A. Evaluation of alternatives

B. Information search

C. Need recognition

D. Post purchase evaluation

E. Purchase decision

3. The aid to trade aimed at closing the existing gap between producers and consumers is

A. advertising.

B. banking.

C. insurance.

D. transportation.

E. warehousing.

Read Also: NECO Mathematics Questions and Answers for 2022 | Theories & Objective

4. Design and labelling consideration in international marketing are categorized under ——— decision.

A. company

B. distribution

C. pricing

D. product

E. promotional

5. Individuals or organizations interested in a product and have the purchasing power for it defines

A. demand.

B. distribution.

C. market.

D. production.

E. supply.

6. In marketing planning, a firm’s strength refers to the

A. area the firm needs to work on.

B. business potentials of the firm

C. competitive advantage of the firm

D. organizational objectives firm

E. variables that are against the firm’s expansion

7. A combination of activities used by marketers to communicate their objectives to their teeming customers is

A. advertising.

B. personal selling.

C. promotional mix.

D. public relation.

E. publicity.

8. Which of the following is not a reason for international marketing?

A. Avoiding competition

B. Building brand image

C. Comparative advantage

D. Price stabilization

E. Technological advantage

9. Providing information on the benefits of a particular product over the competitor’s product is a function of

A. advertising

B. licensing

C. physical distribution

D. pricing.

E. product planning.

Mr Eze Ndu produced 500 bags of rice at a total cost of N100,000. The expected rate of return is 20%.

Use the above information to answer questions 10 and 11.

10. How much does each bag of rice cost?

A. N 120

B. N 200

C. N 240

D. N 20,000

E. N 120,000

11. The strategy used by Mr. Eze Ndu is called _______ pricing.

A. dynamic

B. haggling

C. premium

D. target

E. tender

12. The appropriate container used for conveying cocoa beans on a cargo is ______container.

A. bulk

B. flat

C. gas

D. thermal

E. ventilated

13. Which of the following is not a condition in merchandising?

A. Distribution task

B. Fixed cost

C. Materials handling

D. Transportation cost

E. Warehousing cost

14. The following are classes of industrial goods except

A. accessory equipment.

B. installation equipment.

C. operations supplies

D. raw materials.

E. unsought goods.

15. Business activities that direct the flow of goods and services from producer to final consumer is

A. advertisement and promotion

B. managing distribution network

C. mobilization of workforce

D. production of quality goods and services

E. utilization of feedback

16. A software designed to damage or harm a computer system such as spyware and trojan horse are referred to as

A. computer crime.

B. cyber-bullying

C. malware.

D. spam.

E. tagging without permission

17. The process of transforming raw materials into finished goods for the consumers is

A. labelling

B. packaging

C. production.

C. promotion.

E. transportation

18. Activities directed towards the promotion of sales of goods at retail level is known as

A. manufacturing

B. marketing

C. merchandising

D. purchasing

E. storekeeping

19. When profit realized from the sale of a product moves towards zero level, the product is said to be at _______stage.

A. decline

B. growth

C. introduction

D. maturity

E. saturation

20. An advertising medium which combines the advantages of sight, sound and motion is

A. handbill.

B. newspaper.

C. poster.

D. radio.

E. television.

21. The most suitable mode of conveying heavy and bulky goods from one country to another is ________transport.

A. air

B. land

C. pipeline

D. road

E. water

22. A form of integration in which a group of countries agree to eliminate all restrictions to trade among themselves is referred to as

A. common market

B. customs union

C. economic union

D. free trade area.

E. market union.

23. A firm whose marketing activities focus on the features and quality of their goods is involved in concept.

A. consumer orientation

B. product

C. production

D. profit orientation

E. selling

24. If Mr. Okeke Kalu, a Director, travels to Lagos by flight instead of a luxury bus, the consumer factor that influenced his choice of transport is

A. culture.

B. learning.

C. motivation.

D. reference group.

E. social class.

25. Price reduction placed directly on the label of a product by the producer is called ________promotion.

A. free gifts

B. free goods

C. patronage award

D. price-off

E. price pack

26. One of the roles of a facilitator in food processing industries is to

A. encourage research.

B. generate revenue

C. pay wages

D. provide capital

E. store product.

27. The pricing strategy which involves charging different prices depending on individual customers and situations is referred to as ________pricing.

A. dynamic

B. geographical

C. group

D. haggling

E. value

28. Analyzing marketing opportunities, selecting target market and developing marketing mix are steps in marketing

A. administration.

B. evaluation.

C. planning.

D. process.

E. research.

29. Green marketing is also known as marketing.

A. ambush

B. buzz

C. ecological

D. mass

E. niche

30. Which of the following institutions protects consumers from consuming unhygienic foods?

A. CPC

B. NACB

C. NAFDAC

D. NERDC

E. SON

31. Business activity that involves the sale of goods to organizational buyers and retailers for commercial purposes is

A. distributing.

B. marketing.

C. retailing.

D. trading.

E. wholesaling.

32. Consultants and business negotiators that offer help towards distribution of goods and services are called

A. agent.

B. facilitators.

C. managers.

D. marketers.

E. solicitors.

33. The market where individuals and firms purchase goods or services for other uses rather than personal consumption is ________market.

A. capital

B. consumer

C. money

D. organizational

E. stock

34. The functions of market union in marketing of primary and secondary products consist of the following except

A. encouraging members to sell their products at a uniform price.

B. helping in settling disputes among members.

C. implementing rules and regulations to guide the activities and operations of the association

D. improving standard of living of members

E. promoting unity among the members.

35. Creating marketing strategy and planning in a company is the duty of

A. marketing director.

B. marketing manager

C. marketing officer.

C. product manager.

E. sales manager.

36. Marketing planning does not involve

A. determination of objectives.

B. execution.

C. purchase decision.

D. selection of tactics.

E. situation analysis.

37. An example of above-the-line promotion is

A. coupon.

B. internet.

C. point-of-purchase.

D. premium-offers.

E. sampling.

38. Which of the following is not a factor for marketing segmentation?

A. Demographic

B. Economic

C. Geographical

D. Organisational

E. Psychological

39. A firm can collect primary data from

A. government sources.

B. public opinions.

C. online commercial database.

D. private research firm.

E. published documents.

40. Which of the following is not an advantage of air transport?

A. Accommodates regular stopover

B. Fast over long distance

C. Free of congestion

D. provide best comfort for passengers

E. suitable for perishable goods

41. Prisons, hospitals and banks are examples of ______market.

A. consumer

B. government

C. industrial

D. institutional

E. reseller

42. Goods whose duties are yet to be paid are stored in ____________warehouse.

A. bonded

B. manufacturers’

C. public

D. state

E. wholesalers

43. The saying “Consumer is king” is contained in marketing

A. concept.

B. mix

C. plan.

D. segmentation.

E. strategy.

44. The most suitable type of distribution for milk is

A. intensive distribution

B. facilitating channel

C. exclusive distribution

D. selective distribution

E. wholesaling intermediary

45. One of the barriers to international trade is

A. cost and freight.

B. dispatch rate.

C. free-on-board.

D. import quota.

E. trade discount.

46. Firms that offer similar products in order to provide value and satisfaction to the customers are called

A. competitors.

B. customers.

C. joint ventures.

D. suppliers.

E. companies.

47. The international trade system that involves exchange of goods between two countries is _________trade.

A. bilateral

B. export

C. entrepot

D. import

E. multilateral

48. Which of the following is a raw material?

A. Bitumen

B. Coal

C. Diesel

D. Gasoline

E. Kerosine

49. The most appropriate channel for marketing fresh tomatoes is

A. Manufacturer →Consumer →Retailer.

B. Manufacturer →Retailer →Consumer.

C. Producer →Retailer →Wholesaler → Consumer.

D. Producer →Wholesaler →Consumer.

E. Producer →Wholesaler →Retailer →Consumer.

50. Another name for affordability based pricing is _____ pricing.

A. competition-based

B. cost plus

C. FOB-origin

D. market-oriented

E. social welfare

51. The last step in carrying out marketing research is

A. analyzing the information

B. data collection

C. presenting the findings

D. research objective

E. research plan

52. Buildings, machineries and tools used to produce other goods are called __________goods.

A. capital

B. consumer

C. shopping

D. specialty

E. unsought

53. Funds for establishing a personal marketing outlet can be obtained through the following sources except

A. assistance from family and friends

B. government generated revenue

C. money lenders

D. personal savings

E. sales of personal property

54. A market for buying and selling of products used in the production process is known as __________market.

A. consumer

B. government

C. industrial

D. international

E. reseller

55. The act of buying and selling goods and services through the internet is known as

A. e-banking

B. e-marketing

C. e-mail

D. e-payment

E. e-transact

56. The process of differentiating a product from other similar products made by other organizations is called

A. branding

B. grading

C. labelling

D. packaging

E. trademark

57. The process by which people select, organize and interpret information in their own way is referred to as

A. beliefs and attitude

B. learning

C. motivation

D. perception

E. personality

58. One of the elements of marketing mix that creates awareness about a product or service is

A. price

B. promotion

C. place

D. product

E. production

59. Moving a product from the point of production to the point of consumption describes __________function of marketing.

A. information

B. pricing

C. risk bearing

D. storage

E. transportation

60. The purpose of sales promotion is to

A. display variety of products

B. entice the customers to buy immediately

C. inform the customer about the product

D. maintain good relationship with the public

E. teach the consumer how to use the product

Now let’s see the answers in the next section!

Answers to NECO Marketing Objectives

The table below presents a comprehensive compilation of the answers to the NECO Marketing objective questions for today’s examination. Kindly go through it.

B 11. D 21. E 31. E 41. D 51. C
A 12. E 22. B 32. B 42. A 52. A
E 13. B 23.D 33. B 43. A 53. B
D 14. E 24. D 34. D 44. A 54. C
A 15. B 25.A 35. B 45. D 55. B
C 16. C 26. B 36. C 46. A 56. A
D 17.C 27.C 37. B 47. A 57. D
A 18. C 28.C 38. D 48. A 58. B
A 19. A 29.C 39. A 49. B 59. E
  20. E 30.C 40. A 50. E 60. B

NECO Marketing Theory Questions 2022

Answer five questions only.

1. (a) Differentiate between intensive distribution and selective distribution.

(4marks)

(b) List and explain any four factors that influence the choice of distribution channel.

(16marks)

2. (a) Define market union. (4marks)

(b) Distinguish between primary and secondary products and give one example of each. (6marks)

(c) State five roles of market union

(10marks)

3. (a) State four functions of pricing to marketing. (8marks)

(b) List and explain three pricing strategies a marketer can adopt for his products. (10marks)

4. (a) What is internet browser? (10marks)

(b) List and explain three ways in which an organization can conduct electronic marketing. (12marks)

(c) Mention four types of internet abuse. (4marks)

5. (a) What is product life cycle? (4marks)

(b) List and explain four stages of a product life cycle. (16marks)

6. (a) What is Bargaining? (4marks)

(b) List and explain any four basic bargaining skills.

 (16marks)

7 (a) Write short notes on the following marketing terms:

(i) Market environment (4marks)

(ii) Marketing mix (4marks)

(iii) Promotion mix (4marks)

(iv) Government market (4marks)

(v) Shopping goods (4marks)

8. (a) Distinguish between consumer behaviour and organizational behaviour. (4marks)

(b) List and explain four factors that influence consumer behaviour. (16marks)

9. (a) Define marketing plan. (4marks)

(b) State any six importance of marketing planning. (12marks)

Mention any four features of marketing research.

(4marks)

NECO Marketing Theory Answers 2022

In this section, I will be revealing to you the Marketing correct answers to the NECO theory questions from the previous section. The answers are given as follows

(1a)

(i) Intensive distribution strategy involves selling a product in as many outlets as possible.

WHILE Selective distribution involves selling a product at selected outlets in specific locations

(ii) Intensive distribution is appropriate for products such as chewing gum, candy bars, soft drink etc. WHILE Selective distribution may be used for product categories such as clothing, appliances, televisions etc

(1b)

(i) Nature of product: Nature of product on the selection of a channel of distribution. In the case of industrial goods like machinery and equipment, the manufacturer sells directly to industrial user, but in the case of tools, sales take place through middlemen.

(ii) Nature of Market: Choice of suitable channel of distribution also depends on the nature of market. Location of the market and the buying habits of buyers are also analysed.

(iii) Distribution expenses: If the producer makes direct selling, he will have to spend on distribution. But if the product gets good response from the dealers, a producer will prefer to sell through them so reduce his distribution expenses.

(iv) Popularity of goods: If the goods are popular among the consumers, the dealers themselves come forward to buy. Then the producer may not like to open his own shops to sell the goods

(v) Prompt payment: A producer may not like to sell to retailer or big consumers because they insist to make purchase on credit, He therefore, prefer to sell to a wholesaler who purchase usually on ready cash.

(2a)

Market union is group of people that are responsible of coordinating and maintaining peace and order in the markets.

(2b)

Primary products are the least- processed form of biological material that humans harvest for use e.g. potatoes. WHILE Secondary products are product that are bought often in a routine manner without much though on regular basis e.g. clothes

(2c)

(i) They are responsible for settlement of disputes through negotiations, joint consultant and voluntary arbitration

(ii)They prevent market union from exploitation of personal and political interest

(iii)They also ensure availability of goods and services

(iv)They enlighten customers about products and services

(v) They facilities communication between unions and its members

(5a)

Product life cycle refers to the length of time a product is introduced to consumers into the market until it’s removed from the shelves

(5b)

(i) Introduction: This phase generally includes a substantial investment in advertising and a marketing campaign focused on making consumers aware of the product and its benefits.

(ii) Growth: If the product is successful, it then moves to the growth stage. This is characterized by growing demand, an increase in production, and expansion in its availability.

(iii) Maturity: This is the most profitable stage, while the costs of producing and marketing decline.

(iv) Decline: A product takes on increased competition as other companies emulate its success sometimes with enhancements or lower prices. The product may lose market share and begin its decline.

(6a)

Bargaining is a type of negotiation in which the buyer and seller of a good or service dispute the price and the exact nature of the transaction with the goal of coming to an agreement.

(6b)

(i) Communication: Essential communication skills include identifying nonverbal cues and verbal skills to express yourself in an engaging way. Skilled negotiators can change their communication styles to meet the listener’s needs

(ii) Active listening: Active listening skills are also crucial for understanding another’s opinion in negotiation. Unlike passive listening, which is the act of hearing a speaker without retaining their message, active listening ensures you’re able to engage and later recall specific details without needing information repeated.

(iii) Emotional intelligence: Emotional intelligence is the ability to control your own emotions and recognize others’ feelings, Being conscious of the emotional dynamics during negotiation can allow you to remain calm and focused on the core issues.

If you’re unsatisfied with the current negotiation, express the need for a break so you and the other party can return later with refreshed perspectives.

(iv) Patience: Some negotiations can take a long time to complete, occasionally involving renegotiation and counteroffers. Rather than seeking a quick conclusion, negotiators often practice patience to properly assess a situation and reach the best conclusion for their clients.

(v) Planning: Negotiation requires planning to help you determine what you want. You should consider what the best possible outcome is, what your least acceptable offer is and what you will do if an agreement isn’t reached.

The ability to prepare, plan and think ahead is crucial to a successful negotiation. Planning skills are necessary not only for the negotiation process but also for deciding how the terms will be carried out.

(vi) Problem-solving: Negotiation requires the ability to see the problem and find a solution. If a price is too high, how can it be lowered? If a resource is in short supply, what can be done to increase it? Being able to find unique solutions to problems may be the determining factor in compromise.

(7ai)

Market Environment is a term that is used to collectively identity all the elements that have some impact on the actual performance of a market. This includes events and factors that occur within the context of the market itself and also any elements that are based outside the market.

(7aii)

Marketing Mix is a general phrase used to describe the kinds of choices organizations have to make in the whole process of bringing a product or service to market.

Marketing Mix simply means putting the right product in the right place, at the right price, at the right time. It is often synonymous with for Ps: Price, Product, Promotion and Place.

(7aiii)

Promotion Mix is the business of communicating with customers. It will provide information that will assist them in making a decision to purchase a product or service. Promotion Mix comprises elements such as: advertising, public relations, personal selling and sales promotion.

(7aiv)

Government Market: The government market consists of government units at federal, state and local levels. Agencies at all levels purchase goods and services used in performing critical governments functions. Government is huge customers of all kinds of products.

(7av)

Shopping Goods: These are goods/products consumers purchase and consume on a less frequent schedule compared to convenience products. Consumers are willing to spend more time locating these products since they are relatively more expensive than convenience goods.

Examples are clothing products, personal services, electronic products and household furnishings.

(9a)

A marketing plan is an operational document that outlines an advertising strategy that an organization will implement to generate leads and reach its target market

(9b)

(i) It helps in avoiding future uncertainties.

(ii) It helps in management by objectives.

(iii) It helps in achieving objectives.

(iv) It helps in coordination and communication among the departments.

(v) It helps the customers in getting full satisfaction.

(9c)

(i) Continuous process

(ii) Wide scope

(iii) Aid to decision-making

(iv) Uncertainty of conclusions:

(v) Applied research

(vi) Commercial intelligence.

Tips on How to Pass NECO Marketing Examination
In this section, I will be showing you the things you are expected to do if you want to pass NECO Marketing examination. They include the following:

.1. Follow the Syllabus

If you must pass very well in the NECO Marketing examination, it is very important that you do not take the National Examination Council (NECO) syllabus for Marketing for granted. The syllabus is what is going to guide you as prepare for the examination.

With the syllabus, you will be reading only those topics in marketing where NECO examination questions are definitely going to come out from and that will contribute highly to your good performance during the examination.

2. Read Instruction

Any candidate that will be writing NECO marketing examination and expects to get good score must take any instruction given about the examination very serious.

Important instructions that you must follow are usually given on the front pages of the question paper for every section. Make sure that you do not ignore any of them so that you won’t make any mistake that will cost you your scores.

About the author

admin

Mr Wiseman, A Certified Optician A lover of teaching and learning, A quality content writer and designer, Lots of Information On Education, entertainment, News, Favorite Movies, Carrier Guide you will get @ myschoolgoodies .Like and Share.

Leave a Comment

%d bloggers like this: