JAMB

The Life Changer Summary & Likely Questions 2022 Jamb

JAMB Mop-up Exam Date 2022
Wisdom Chimaobi admin

The Life Changer Summary & Likely Questions 2022 Jamb

 

 

The Life Changer Summary & Likely Questions 2022 Jamb

The Life Changer:  by Khadija Abubakar Jalli is Jamb’s Novel for 2022 Use of English. Get The Life Changer Complete Summary, Hot Cake Questions and Notes To Pass Jamb 2022 here.

The page covers Complete Chapter by Chapter Summary (Chp 1 to Chp 9) of the Life transformer Novel Recommended by Jamb for UTME 2022 including Likely Questions and Answers from The Life transformer, Important Notes, Meaning of Words and Sentences utilized in the Book.


10 Important Facts About The Life Changer (Jamb 2022 Novel)

It was composed by Khadija Abubakar Jalli.
It has 9 Chapters and 82 pages.
It depends on Campus Life.
The story is revolved around Salma and her Experiences.
The Author concentrated on Mathematics Education and is the CEO of Boutique Afrique.
The writer devoted the book to her 5 kids; Zahra, Najwa, Basma, Sodiq and Farha.
The Storyteller (Ummi) first kid was Omar (18 years), the subsequent kid was Teemah, the third was Jamila and the last conceived was Bint (5 years).
The affirmation acquired by Omar was The Life Changer and that is the place where the name of the novel is begat.
The novel is loaded with language, particularly in Chapter One.
The father didn’t return the Novel.
You can complete the Life transformer Novel in under 4 hours.


They were sitting tight for Dad… Omar (The First Son) wasn’t at home. Mother (Ummi) was outside while three of her kids Teemah, Jamila and Bint were in the room talking and snickering.

The laugher of the youngsters drew their mom’s (Ummi) consideration and she attempted to pay attention to what they were talking about. Observe, it was Bint (5 years of age and the last conceived) who was let the other two young ladies know what occurred in her school.

This was the story, Bint’s Teacher (Mallam Salihu) requested that the class how say Good morning in French. The class was quiet until Bint addressed that Good morning in french is Bonjour. Bint then, at that point, asked the instructor, how would we say excellent in French? The Teacher couldn’t reply.

To guarantee he doesn’t deceive the understudies, Mallam Salihu went out to call the French educator who addressed the inquiry; C’est tres bien implies awesome in French. Bint checked out the French instructor who responded to the Question in reverence (Reverentially).

The Pupils encompassed Bint and began applauding and singing circumventing her since she posed an inquiry the educator couldn’t address. They accept with that, she has an exceptionally brilliant future.

The mother then, at that point, went into the space to go along with them and the discussion got energized (Full of life, invigorating, enthusiastic). Ummi asserted that it was better for the educator to call another person than to offer some unacceptable response. Nonetheless, Bint disagreed. As indicated by Bint, the showing claims he knows excessively.

Ummi then, at that point, said, imagine a scenario in which the instructor had let you know that au revoir implies generally excellent. In the mean time, it is how to bid farewell until we meet again in French?

While they were all the while gisting, Omar came in to let the cat out of the bag that he has been given admission to concentrate on Study Law at the Kongo Campus of Ahmadu Bello University, Zaria.

The mother was exceptionally cheerful with regards to the confirmation and furthermore considering the way that Omar’s father had the fantasy to concentrate on Law yet didn’t work out. Ummi then, at that point, told Omar that Admission is THE LIFE CHANGER. That is the place where the name of the Novel The Life transformer by Khadija Abubakar Jalli was gotten.

Note The Following in Chapter One:

1. The room was hot in section one on the grounds that No light for two days and the generator required fix
2. Teemah sells Zobo
3. As of recently, he had been tucked away in this Lafayette people group
4. Omar and Teemah were feline and rodent
5. Confirmation is a day to day existence transformer; it transforms you and your life

Note: You can pass Jamb regardless of whether you read the Novel. Nonetheless, you won’t score extremely high under utilization of English.


The Life Changer Chapter 1 Likely Jamb Questions

1. What is the complete name of the creator of the Life Changer?
Reply: Khadija Abubakar Jalli

2. For what reason did the mother delay to pay attention to their discussion?
Reply: Because there was something about the laugher that drew her consideration

3. For what reason were different sisters giggling exceptionally hard?
Reply: The 5-year-old more youthful one was letting them know stories

4. She was recounting to her two sisters the narrative of her homeroom experience with their intrusive Social Studies educator. Which other word can supplant nosy as utilized in the book?
Reply: Interfering

5. They were sitting tight for father, why?

Reply: He is a financier, he closes by 5 pm and returns home late.

6. How old was Bint when she was portraying the story?

Reply: 5 years of age.

7. How would you say Good Morning in French?”

Reply: Bonjour

8. How would you say that is awesome in French?

Reply: C’est tres bien

9. How would you say that is excellent in French, Aunty?” Bint asked respectfully.

Question: Which other word can supplant respectfully as utilized in the entry?

Reply: Respectfully, In adoration

10. For what reason did the understudies encompass Bint and began applauding and singing circumventing her

Reply: Because she posed an inquiry the educator couldn’t respond to

11. Coming up next are reasons the mother (Ummi) goes into their room… Ummi – (Arabic) when deciphered means mummy as well.

a. To examine them concerning tidiness
b. To stay with them

12. Who was Bint’s senior sister?

Reply: Jamila

13. Who was the primary youngster?

Reply: Omar (the main male)

14. Who was Bint’s Teacher?

Reply: Mallam Salihu

15. How would you bid farewell until we meet again in French?

Reply: au revoir

16. At the point when our discussion got that vivified… . Mean

Reply: Full of life, energizing, enthusiastic

17. Omar Gained admission to learn at where?
Reply: Study Law at the Kongo Campus of Ahmadu Bello University, Zaria.

18. As per Omar, what’s preventing Teemah from developing tall?

Reply: Plain Jealousy, Envy

19. What was the primary inquiry the educator posed?

Reply: Who can let me know how to say great morning in French?

20. I ended up giggling quietly. On what event did this occur?

Reply: Ummi chuckled quietly at Bint’s story; when Bint said “I got them” as they hailed her in class for posing an inquiry that the instructor couldn’t reply.

21. Omar asked, how might affirmation change me? What was Ummi’s response?

Reply: I can’t completely tell how it will transform you, yet the way that my confirmation transformed me. Confirmation can transform you and completely change you.

22. How did Admission completely change Ummi

Reply: It presented her to a great deal of encounters in school, she figured out how to endure, noThe Life Changer Summary & Likely Questions 2022 Jambt to pass judgment on individuals too soon, not to respond to an inquiry until she is posed. She additionally had tragic and sweet encounters. Managing the Fact that the father needs her to wed before graduation, adapting to school as a wedded lady.


 

Meaning and Synonyms of Words in Chapter 1

Meddlesome – Obstructive, active to know everything
2. Didactic – intended to teach, instructive, educational.
3. animated – Full of life, exciting, lively
4. spontaneity – the flow of the discussion
5. ululated – howl or wail as an expression of strong emotion
6. providence – fate, nemesis, destiny
7. But those belligerent sisters of yours -hostile and aggressive, threatening
8. bickering – argue about petty and trivial matters.
9.Omar turned to look balefully at me – Harmful or malignant in intent or effect
10.My life before marriage had always been one dreary thing after another – depressingly dull and bleak or repetitive.
11.What do you mean by that immodest remark?- lacking humility or decency.
12.She stopped taunting him – Stopped Interrupting him,
13. …he paused to look empathically at me – The ability to sense the emotions, feelings, and reactions intellectually
14. It means I am at one with members of the intelligentsia – intellectuals or highly educated people as a group, scholars
15. Chortle – Laugh in a noisy, gleeful way.
16. chuckle – to laugh inwardly or quietly
17. mirthful – full of mirth; merry or amusing.
18. eavesdrop – to secretly listen to conversation
19. surreptitiously – secretively
20. vivid – clear, realistic, authentic
21. meddlesome – interfering
22. Trepidation – Fear
23. Hesitatingly – To pause or wait in uncertainty. (Hesitatingly, not without Trepidation, Bint raised her hand)

 

Chapter 2

  • University as a Life Changer.
  • Salma Mohamad’s beauty and story.
  • The Queue for Registration at the University.
  • The young lecturer and Salma.
  • Ummi collecting Matriculation number at the HOD’S Office (Samuel Johnson PhD).
  • The Quiet Neighbour (Talle).

Note the Following from Chapter Two…

1. University students are carefree
2. You don’t wear uniforms at the university (except law, social works and very few)
3. Ummi Ahmad was the full name of the Story teller
4. According to Salma, If you are a boy they ask you for money, and if you are a girl they ask you for a date
5. Ummi’s matriculation number was UG0001
6. Never judge a book by it’s cover.
7. The storyteller believes you shouldn’t say things you are not asked.

Recommended: Reasons to use past Questions

The Life Changer Chapter 2 Likely Jamb Questions

The Story of Ummi and university as a life changer.

1. What was Salma’s Physical appearance?

Answer: Salma was a fair complexioned girl, tall, slim and rather busty.

2. What does Selma believe about Lecturers?

Answer: University Lecturers take money from boys and ask girls on a date.

3. Why was the HOD close to Ummi

Answer: She knows her husband very well and was even the one who worked her admission.

4. Why was the People of Lafayette happy?

Answer: Because their daughter Ummi was going to the University.

5. What was the first thing that struck Ummi in school?

Answer: The carefree attitude of University students.

6. According to Ummi, when should you call someone dear

Answer: Only when they mean something to you.

7. After registration, when did Salma and Ummi meet again?

Answer: A few months later

8. Describe the Secretary to the HOD

Answer: She was busy hitting at the computer, a very focused person and a woman of few words.

9. What did Ummi and her husband conclude?

Answer: The recalcitrant male will also misbehave irrespective of what the woman wears.

10. What tribe and religion was the HOD, Dr Samuel Johnson.

Answer: Christian and Yoruba Man.

Meaning Of Words Used in Chapter 2

1. The young men around were openly ogling —stair, look lustfully
2. …ineptitude of the registration officers — lack of skill or ability.
3. I just find your allegation a trifle sweeping – treat someone in a way that lacks proper respect or seriousness.
4. I found his endearing salutation slightly discomforting – inspiring affection.
5.The kind of things I heard Salma say about university lecturers filled me with foreboding – a feeling that something bad will happen; fearful apprehension.
6.I developed an instant, irrepressible feeling of claustrophobia – an irrational fear of confined spaces.
7.The recalcitrant male would always misbehave irrespective of what the woman wears – having an obstinately uncooperative attitude towards authority or discipline.
8.I could not make head or tail of what he was blabbering about – Could not make of meaning out of it.
9. He was buried in the file before him – he was busy checking the file
10. I was genuinely angry with this surreptitious overture – a secret approach

Chapter 3

  • Salma at Dabo’s Office
  • The School hostel and roommates
  • The Benz owners and Salma
  • The Owners and Tomiwa
  • Tominwa’s outing with Labaran And Habib
  • Salma and Tomiwa’s Quarrel
  • The roommates being B students (Second Class upper)
  • Moral Instruction as the last Paper.
  • Salma well dressed for her last paper.

Take Note of the Following from Chapter 3

1. Talle was naturally quiet but this increased when he lost is dad and step mom
2. Talle was a driver at the local government office
3. Tell is the holy-holy type
4. Hiking was the district head
5. “Inna lillahi wa inna ilaihir raji’un.” The Courtier said. Meaning It means from Allah we came and unto him is our returning
6. Talle and Zakki were arrested for a crime
7. IPO stands for Investigating Police Officer.
8. The father reasoned that the kidnappers were amateurs

Recommended: Top 13 Things To Do Before Preparing For Jamb 2022.

The Life Changer Chapter 3 Likely Questions

1. Who was the formidable boka
Answer: traditional medicine man

2. What is the real name of the quiet one?

Answer: Talle

3. Where did the quiet one hear the police syrene?

Answer: Hakimi’s house.

4. Talle was guilty of which Crimes?

Answer: kidnapping, armed robbery and extortion.

5. How long did Talle and Zakki kidnap the little boy?

Answer: One week

6. How much did the kidnappers demand?

Answer: one million and later came down to two hundred and fifty thousand naira

7. What does EMAL stand for?

Answer: Examination Malpractice

8. What drove Salma out of the university

Answer: Examination Malpractice

9. Who was alone and had no one to consult or speak with?

Answer: Talle

10. Let your man spare me his Arabi lessons. Who made this statement?

Answer: The Policeman to the Courtier.

Important Words/Sentences in Chapter 3

1. Our culture of neighbourliness was superlative —
2….engaged in fisticuffs with anyone even as a young lad —

Life Changer Chapter 4 Likely Questions

1. Who were Salma’s roommate in the Hostel?

Answer: There were four girls in the room, Salma herself from the North, Tomiwa from the West, specifically from Ibadan, Ngozi from Umunze in Imo State and Ada from Benue State or Middle Belt as she insisted people called her place of birth

2. Which hostel was Salma given?

Answer: Queen Amina Hall

3. Why did she not like the Hostel?

Answer: She didn’t like her roommates. She thought they will disagree with her lifestyle.

4. Who were Salma’s Roommates?

Answer:
Tomiwa – Lover of music, fashion and entertainment
Ngozi – quiet and reticent. Generous
Ada – They eat rat In there place

Salma and Tomiwa were Muslims while Ada and Ngozi were Christians

5. Which school did Salma first gain admission to?
Answer: Ahmadu Bello University, Zaria

6. Who were the men in the Benz
1. Labaran
2. Habib (Car Owner, Politician, Speaker)

7. How old was Salma?

Answer: She was Barely 20 years, Not more than 20 years. She was a Teenager.

8. Who was the most disciplined lecturer in the school?

Answer: Doctor Dabo

9. Why did Salma hiss?

Answer: Doctor Dabo was not her type of man and even if the world were bereft of men, she would never agree to date Doctor Dabo.

10. Where did the men in Benz Pick Salma?

Answer: Kwagila and dropped her off at Abu Zaria hostel.

Chapter 5

1. If the bird chooses to fly in cloudy weather, it should expect its flight to be cut by the rain.
2. Indomie is students favourite because it is fast and easy to prepare
3. As for the snail, they all indulged in its delicacy whenever Tomiwa’s parents came visiting.
4. She comes from Oyo State, more than eight hours drive from the Ahmadu Bello University, Zaria
5. The roommates ate Indomie, snail, danwake delicacy.
6. When there are two men in a car and one appears too voluble, you can rest assured of two things; either he is the one who has the car or he is the one who is interested in you.
7. overconfidence is the reason no boy asks Tominwa out. She exuded such charismatic air around her that people, both males and females alike, rated her far above her station.
8. Tomiwa on the other hand was hesitant. What if they turned out to be some kidnappers or cultists?
9. it was Labaran’s idea to pick girls. He is my driver— Habib
10. “They are like a spindle. Nobody knows the direction they are facing. Tomiwa’s thought about politicians
11. According to Ada, the essence of Education was for us to live as one and seek out what unites us rather than what separates us
12. The herd instinct was indeed real. A situation which no entreaty could settle was suddenly resolved by a single knock on the door.
13. Teemah loves stories very much.

Read:Reasons Why Students Fail Jamb CBT Exams In Nigeria

The Life Changer Chapter 5 Likely Questions

1. What time did Tomiwa’s phone ring and who picked?

Answer: 8pm, by Habib who gave Salma ride from Kwagila.

2. How much did Habib give to Tomiwa?

Answer: (N50,000) Ten thousand for each of your roommates and twenty thousand for you. He also bought food (soya, chicken) and provision for her to take to her hostel.

3. How did Salma’s relationship with her friends or room mates contribute to her leaving the school

Answer: She slept with Habib to get the money and also bribed the wrong person so that she doesn’t get rusticated.

Meaning of Words/Sentences Used in Chapter 5

1.underhandedness with any female student – secretive or dishonest behaviour.
2.But he seemed suddenly tongue-tied today – short of words
3. heartthrob – A heartthrob is someone who is so attractive that he makes our hearts throb in our chests.
4.Salma was heaving like someone  who was about to have asthmatic seizure – Confused and short of words
5. … incongruous journey of life — not in harmony or keeping with the surroundings or other aspects of something.

Chapter 6 to Chapter 9

  • Notes of salvation
  • At the HOD’s office
  • Salma sleeps with Habib to get 300k
  • Duped by Kabir the Lab Technologist
  • Salma before members of the Committe
  • Death of Salma’s father
  • Salim dates Salma
  • Salim’s social media experience with Natasha and Social media Queen
  • Salma’s Engagement.

Note the following from Chapter 6…

1. Moral Philosophy was Salma’s GST Couse
2. The teacher felt silently intimidated by the ostentatious appearance of Salma. She took an instant dislike in Salma.
3. Kola was the best student in the class
5. But the thought of what would happen if things went the other way was heart-wrenching.
4. Salma and Kola were both rusticated
6. Notes of Salvation – euphemism they had for Cheat Notes (biscuit, bomb, etc)

The Life Changer Chapter 6 Hot Questions

The following are questions that may come out from The Life Changer novel Chapter 6.

1. What was Salma’s last paper?

Answer: Moral Philosophy

2. Why was the female teacher intimidated

Answer: The ostentatious appearance of Salma

3. Which other word can replace Notes of Salvation?

Answer: Expo, Bomb, Chukwuli

4. Who gave Salma the Notes of Salvation

Answer: Kola

5. Teemah was hardly moving and breathing… Why?

Answers: She loves stories so much that she could do anything to hear one.

Notes & Highlights From Chapter 7

2. Dr Mohammed Kabir was not a member of the committee as he claimed
3. Chairman of the University Ethics Committee being susceptible to financial underhandedness
4. It was also not fair what men were doing to her. No man ever treated her for her essence; they all related to her based on her looks.
5. She mentally ran the whole gamut of the men she knew in her life and came to the conclusion that except for her father, no man, indeed no man, was worthy of being called a man.

The Life Changer Chapter 7 Likely Jamb Questions

1. What does every lawbreaker try to do?

Answer: when caught; she tried to find ways around the rules.

2. What was the established law of EMAL?

Answer: simply pack their belongings and leave the school. Write Jamb again and seek admission.

3. What solution did Salma suggest to Tomiwa about the EMAL issue?

Answer: I was thinking of talking to Labaran to talk to Habib who would put a word for me in ears of the Committee Chairman or the Vice-Chancellor or someone higher up.

4. Who was the only one that could help Selma?

Answer: Professor Dabo.”The one she disrespected in your 100 level. He is a professor of Biological Sciences

5. Salma felt her stomach sink. On what occasion did this happen?

Answer: When she was told that it was only prof Dabo that could help her.

6. Who was the chairman of the University Ethics Committee

Answer: Name not mentioned

7. How much did Kabir Scam Salma?

Answer: 100k

8. Why did Salma conclude that no man is worthy to be called a man excerpt for her father?

Answer: Every man that has tried to help her always demands sex. Her experience with Dr Dabo, Kola, Kabir, Habib and more.

Words:
1. Salma did not notice this surreptitious movement – secret
2. she was lost in her unpleasant reverie – lost in one’s thoughts; a daydream.

Chapter 8 Summary And Notes

1. Habib was the one who send Zaki and the Quiet Nabor (Talle) to to deal with Alhaji Adamu by kidnapping his son.
2. Talle left Lafayette for somewhere between Nigeria and Niger
3. Zaki entertained himself by mentally running over in his mind the chorus he knew off hand from the song of late Kenny Rogers, The Gambler:
Kabir left the joint after using less than 50k to win 300k when he heard the Kenny Rogers lyrics.
4. Gumuzu (sent by Kartagi owner of the gambling joint) and Zaki were the thug sent after Kabir.
5. By this time, UMMI has drunk three bottles of Zobo
6. Salma lost her father while she was in the university.
7. According to salami, you do not pray for the dead. Such prayers are like medicine after death, ineffectual.
8. Salma had a boyfriend named Salim who had a sour experience with Smartphone.
9. After she lost her father, Salma decided to change her ways. She became decent and very serious.
10. Salma’s friend/roommate in the new school were Ngozi, Tommy, Sally, Ada

The Life Changer Chapter 8 Likely Questions

1. Who was Mohammed Kabir

Answer: Laboratory Technologist, who disguised himself as a Doctor.

2. Why did Labaran not hand over the 300k collected from Kabir by Zaki to Habib

Answers:
a. Habib was the Speaker of the house, and therefore did not need such a paltry sum as three hundred thousand naira
b. he reasoned that Habib was in no position to know how much he took from Kabir, or if he collected anything at all, because as a perpetual gambler, no one would expect Kabir to even have a kobo on him.
c. Labaran was sure that Habib did not give the money to Salma just like that.

3. Ngozi asked why Salma’s people bury their dead so hurriedly. What was her response?

Answer:
a. The first is that we do not bury people. We bury corpses. As soon as a person is pronounced dead, his personality automatically ceases with his last expiry of breath.
b. We were anxious for them to get well when they were ill, but the moment they die, our anxiety ends and their own begins as creatures bound for a rendezvous with their Creator. The more the delay the more anguish that would be unleashed on the family of the bereaved.
c. funeral delay does not have advantages on any one. It does not help the dead. The body would begin to decompose after a while.

4. According to Ngozi, they delay burials because?

Answer
1. To be sure the person is actually dead (kept In Morque)
2. To allow more people pay their last respect

5. Why was Zaki contacted to treat Kabir?

Answer: Because he scammed Salma

Recommended: How To Score Above 300 In Jamb 2022 -9 Unbeatable Techniques

Sentences, Words & Meanings in Chapter 8

1. oxymoron – a figure of speech in which apparently contradictory terms appear in conjunction (e.g. faith unfaithful kept him falsely true ).
2. …no matter how much money he had, he would always lose it at the cards — gambler
3.reclusive –
4. That blunder cost me over a quarter of a million naira – two hundred fifty thousand

5. …she considered her trump card — a valuable resource that may be used, especially as a surprise, in order to gain an advantage.

6. Morque – mortuary
7.Omar said, gritting his teeth in a maniacal sort of way – exhibiting extremely wild or violent behaviour.

The Life Changer Chapter 9 Likely Questions

A. Salim was on Facebook, Tweeter, Instagram, WhatsApp, Badoo, 2Go, WeChat
B. Lawal was Salim’s friends.

1. What kind of phone did Salim buy?

Answer: Samsung Galaxy Note Series and it had this wide screen that responded to a stylus touch well as the fingers of the owner.

2. What was Salim’s phone experience

Answer:
1. Natasha aligned with robers to steal his car
2. Chatting with the wrong person. My princess turned out to be a hideously unpresentable creature.

3. According to the Novel, how do Social media girl dupe guys

Answer:
a. demands begin from something as menial as a recharge card for her phone
b. Then gradually you graduate into sending money to her account because she would have claimed to be in another city and she wanted to come visiting.
c. she would “kill” her relations and ask you to send funeral money.
d. She lies about he location
e. She travel to visit her and she lies she is not in town, stops picking calls or off phone
F. Kidnappers can disguise and kidnap you

4. According to Salim, what is the standard prayer in calamity

About the author

admin

Mr Wiseman, A Certified Optician A lover of teaching and learning, A quality content writer and designer, Lots of Information On Education, entertainment, News, Favorite Movies, Carrier Guide you will get @ myschoolgoodies .Like and Share.

Leave a Comment

%d bloggers like this: